Activiteiten actief uitje Wadlopen Texel

Wadlopen op Texel

 • actief
 • heerlijk buiten
 • natuur
 • oude veterschoenen aanbevolen
 • 1,5 uur

We kunnen hier heel erg fancy over gaan doen, maar Wadlopen is feitelijk een wandeling van ongeveer anderhalf uur door de prut. Een smeuïg goedje wat de Waddenzee bij eb achterlaat. Toch is deze strooptocht door het zachte slib vol pieren, strandgapers, kokkels, krabben en meer prachtig bodemleven, een ervaring waar je stil van wordt.

Bijzondere geluiden, ontelbaar veel vogels

Wat we vaak terughoren van mensen die de sfeer van het Wad mochten meemaken, is de herinnering aan de bijzondere geluiden. Tussen de stiltes door hoor je bijvoorbeeld hele zachte plopjes. Dat kunnen pieren of zagers zijn, die even uit de waddenprut naar boven komen om naar lucht te happen. Ook vertellen mensen die over het wad liepen over ontelbaar veel vogelgeluiden. Elk seizoen brengt weer andere vogelsoorten met zich mee. In het najaar zie en hoor je trekvogels die het Waddengebied gebruiken om op te laden voor ze aan de lange reis naar het zuiden beginnen. In het voorjaar is het Waddengebied bevolkt door vogelsoorten die in dit gebied hun eieren leggen en jongen grootbrengen. En heb je wel eens gezien hoe prachtig de wolkenluchten zijn? En dat er nergens een gebouw staat wat de langgerekte horizon onderbreekt?

Een mannetjeskrab heeft twéé penissen

Je vraagt jezelf misschien af: ‘Waarom zou ik voor mijn plezier op Texel gaan wadlopen door glibberige prut?’ Je krijgt de kans om dit Unesco werelderfgoed vanuit een invalshoek te bekijken die maar weinig mensen in hun leven hebben gezien. Je begeeft je met een ervaren gids achter de Waddendijk en ziet bijzondere vogels voedsel zoeken, terwijl een echte kenner, wist jij bijvoorbeeld dat een mannetjekrab twéé penissen heeft, je alles vertelt over alle levende wezens in de bijzondere achtertuin van Texel. In de verte zie je de snelstromende vaargeul, de enige plek in de Waddenzee die niet droogvalt bij eb. Geen zorgen, de gids zorgt dat wij met elkaar weer veilig op de dijk staan als de zee weer bezit neemt van de drooggevallen delen waar wij kunnen wandelen.

Schaatsen op gympen

Wadlopen vergt trouwens een bijzondere looptechniek, waarbij je het allerbeste stevig zittende oude gympen bij kunt aantrekken. Als je zorgt dat je benen niet langer dan twee seconden op de glibberige wadbodem staan en schaatsachtige bewegingen voorwaarts maakt, weet je zeker dat je geen vastloper krijgt. Een vastloper is niets meer dan tot je enkels vast komen te zitten in de prut. Gebeurt dit toch? Dan trekken we je met vereende krachten los. Misschien begrijp je nu ook waarom laarzen niet het beste wadschoeisel zijn. Als je vast komt zitten, dan blijven je laarzen nadat we je vakkundig hebben bevrijd, in de Wadbodem staan. En dan sta je dus op je sokken tussen die kokkels, strandgapers en krabben. We kunnen het dus niet vaak genoeg benadrukken: succesvol wadlopen is niets meer dan schaatsen op gympen.

Wadlopen met Texeleventz

Texeleventz regelt tijdens jullie weekend of dagje uit op Texel een volledig verzorgde Wadexcursie in het Noorden van Texel, vlakbij De Cocksdorp. Vraag ons wat jullie willen en wij regelen het. Van een borrel na de wandeling om te vieren dat het jullie is gelukt om zelfstandig uit de prut te komen, tot een gezellige lunch in een sfeervol strandpaviljoen. We kunnen zelfs eten dat rechtstreeks van het Wad komt, verse oesters, voor jullie regelen!

Locatie: Achter de Waddendijk, net buiten De Cocksdorp. In het mooiste natuurgebied van Nederland.
Extra’s: alles is mogelijk. Van picknick op locatie tot lunch in een sfeervol strandpaviljoen. Ja, verse oesters met prosecco ook!

Enthousiast? Bel, app of mail ons.

Wij helpen u graag bij het samenstellen van uw perfecte groepsuitje naar Texel!

 • null

  like ons

 • null

  volg ons

 • null

  bekijk ons

 • null

  volg ons